Curatare profunda

Pielea curatata profund absoarbe mai bine substantele biologic active ce intra in compozitia mastilor si a cremelor. Lotiunile si cremele de curatare indeparteaza praful, grasimile si cosmeticele, curatand astfel doar suprafata pielii. Acest lucru nu este suficient pentru curatarea porilor in profunzime: murdaria care se acumuleaza cu timpul in pori, nu poate fi indepartata in totalitate cu apa si produse de curatare obisnuite.

In acest scop, se folosesc produse pentru peeling (din engleza to peel – a curata de coaja) sau produse exfoliante.

Exista diferite tipuri de peeling: chimic, mecanic, cu laser. In compozitia primei categorii de produse intra extracte de plante care contin enzime si acizi din fructe, care inmoaie celulele moarte ale pielii si curata porii. Produsele de curatare din a doua categorie contin mici particule abrazive, care indeparteaza impuritatile de pe suprafata pielii prin exfoliere mecanica. Exista si scrub-uri cu dubla actiune, care exfoliaza pielea atat mecanic, cat si chimic. Peeling-ul chimic si peeling-ul cu laser se efectueaza numai cu recomandarea medicului dermatolog la un cabinet cosmetic – se recomanda, de exemplu, pentru tratarea urmelor lasate de acnee, eliminarea cicatricilor. Persoanele trecute de varsta de 30 de ani, pot apela la peeling-ul cu laser si la peelnig-ul chimic pentru reintinerirea fetei.

In continuare vom vorbi in detaliu despre peeling-ul cel mai cunoscut si accesibil – peeling-ul mecanic.

Aceasta procedura se efectueaza cu ajutorul scrub-urilor care exfoliaza stratul cornos superior al pielii.

Scrub-ul (sau exfoliantul) este un produs cosmetic ce contine particule abrazive – nuci zdrobite (de migdale sau de pin, de exemplu), seminte de caise, tarate, ceara granulata, particule de namol, particule de nisip, granule artificiale, etc. Aceste particule minuscule indeparteaza delicat impuritatile si celulele moarte de pe suprafata pielii. Baza scrub-ului poate fi o crema, un gel sau argila cosmetica. Procedura de exfoliere a pielii cu scrub se numeste peeling (acelasi termen se foloseste deseori si ca un sinonim al cuvantului ”scrub” pentru denumirea produsului). Exista scruburi speciale pentru fata, corp si picioare. Difera in general crema de baza si dimensiunea particulelor abrazive. In compozitia produselor pentru fata intra particule mici si rotunde, in compozitia produselor de exfoliere pentru corp intra particule mai mari si mai dure, iar scrub-urile pentru picioare contin o multime de particule de dimensiuni mari. Pot fi diferite si ingredientele ce intra in compozitia exfoliantilor: de exemplu, majoritatea produselor exfoliante pentru fata contin ingrediente hidratante, produsele pentru corp contin substante care confera pielii finete si catifelare, scraburile pentru picioare contin substante antifungice.

Pe langa faptul ca purifica pielea, peeling-urile si scrub-urile elimina celulele moarte si netezesc relieful pielii. In urma procedurii de peeling, pielea devine curata, neteda si capata o culoare roz. Eliminarea celulelor moarte, care impiedica patrunderea in piele a substantelor hidratante si nutritive, sporeste efectul altor produse cosmetice.

In acelasi timp, pielea devine putin mai subtire (din aceasta cauza, peeling-ul este contraindicat persoanelor cu piele uscata si subtire) si pare sa aiba pori mai mici.

Produsele pentru peeling se gasesc in forma de crema, gel, lapte sau crema lichida. Dar exista si produse sub forma de pulbere care se dilueaza cu lapte inainte de utilizare.

Nu trebuie sa uiti ca scrub-urile si alte produse de exfoliere nu se folosesc pentru demachiere! Inainte de peeling, machiajul trebuie indepartat cu produse demachiante. Produsele de exfoliere se aplica pe pielea umeda, prin masaj usor, si apoi se indeparteaza atent cu apa – resturile de scrub pot provoca iritatii si inrosirea pielii.




Lasa un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


*