Tenul gras

Tenul gras este caracterizat de o piele lucioasa si pori mari ce dau aspect de “coaja de portocala”. Din cauza porilor dilatati, o astfel de piele pare groasa si aspra, este predispusa la acnee si se caracterizeaza printr-o circulatie defectuoasa a sangelui. Sebumul produs in exces se amesteca cu celulele moarte si cu praful, formand dopuri care astupa canalele excretoare ale glandelor sebacee – puncte negre (comedoane). Deseori, din cauza circulatiei lente a sangelui, tenul capata o culoare galbuie si isi pierde prospetimea. Cu astfel de probleme se confrunta in general fetele si femeile tinere, mai ales brunetele.

Aspectul unsuros este consecinta activitatii sporite a glandelor sebacee. Acest lucru se intampla din cauza sensibilitatii crescute a glandelor sebacee la hormonul sexual masculin testosteron. In perioada de pubertate, testosteronul este produs si de organismul feminin, nu doar de cel masculin. Acest hormon stimuleaza glandele sebacee pentru a produce o cantitate crescuta de sebum si daca acestea sunt prea sensibile la stimulii hormonali (desi nivelul de testosteron poate fi perfect normal), productia de sebum creste. Asadar, tenul poate fi gras din cauza sensibilitatii crescute a glandelor sebacee, nu din cauza unui nivel crescut de testosteron. De obicei, este o caracteristica transmisa ereditar.

In perioada de pubertate, cand glandele sexuale incep sa functioneze activ, intalnim foarte des acest tip de ten. Pielea produce grasimi in exces pana in momentul in care nivelul hormonilor se stabilizeaza. Cu toate acestea, nu trebuie sa crezi ca tenul tau va ramane gras mereu. In majoritatea cazurilor, la varsta de aproximativ 30 de ani, tenul devine mixt (combinat). Dar chiar daca tenul va ramane gras pana la 35-40 de ani, productia de sebum va scadea considerabil.

Excesul de sebum previne uscarea pielii si aparitia ridurilor. Apar alte probleme – un luciu gras permanent si predispozitia la acnee si cosuri. Desi este destul de greu sa mentii un aspect sanatos al pielii, acest tip de ten are avantajele lui. Pielea grasa nu este sensibila, de aceea influentele daunatoare externe nu-ti vor imbatrani tenul prematur. Grasimea produsa in exces formeaza o pelicula buna de protectie, care nu permite umezelii sa se evapore si impiedica patrunderea substantelor nocive din exterior.

Porii sunt dilatati pentru ca anumiti acizi grasi din sebum activeaza procesul de keratinizare intensa a stratului cornos. Presiunea care apare in timpul acestui proces de ingrosare, mareste porii. In plus, sebumul retine umiditatea, din aceasta cauza marginile porilor se umfla si mai mult. Acneea, de asemenea, determina largirea porilor.
Lasa un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


*