Tipurile de ten

Cu ceva timp in urma, se spunea ca exista trei tipuri principale de ten: normal, uscat si gras. In prezent, la acestea se adauga tenul mixt (combinat), tenul problematic sau acneic si tenul sensibil.

La baza acestei clasificari sta activitatea glandelor sebacee localizate in piele. Glandele sebacee secreta o materie speciala – sebumul. Sebumul este o substanta grasa, in a carei compozitie intra mai mult de 40 de acizi si alcooli grasi. La suprafata pielii, sebumul formeaza o pelicula grasa si un pic acida – asa numita “manta acida” a pielii, care indeplineste o functie de protectie datorita proprietatilor sale antiseptice si antibacteriene: impiedica patrunderea substantelor nocive din exterior; ajuta la pastrarea umiditatii pielii, protejand-o de crapare si uscare; mentine pielea moale, elastica si catifelata.

Timp de multi ani, cosmeticienii incercau sa reproduca compozitia sebumului, pentru a o utiliza in diverse produse hidratante, dar nu au reusit s-o reproduca cu exactitate nici pana in zilele noastre.

Disfunctia glandelor sebacee afecteaza imediat starea pielii. Daca secretia glandelor sebacee scade, pielea devine uscata si aspra; iar daca se mareste prea mult, pielea devine grasa si lucioasa, se inflameaza des si arata nesanatoasa. Glandele sebacee pot fi deosebit de active doar in anumite zone ale fetei: in special pe frunte, nas si barbie. In acest caz, vorbim de un ten mixt.

Activitatea glandelor sebacee depinde de nivelul de androgen (hormon masculin) din organism, determinat genetic. Capacitatea pielii de a retine apa este, de asemenea, ereditara. Acesti factori nu pot fi schimbati cu ajutorul produselor cosmetice, dar o ingrijire corecta a tenului te ajuta sa lupti cu dezavantajele si sa te mentii tanara si frumoasa cat mai mult posibil.

Majoritatea femeilor considera ca stiu ce tip de ten au. Cu toate acestea, determinarea tipului de ten nu este un lucru atat de usor pe cat pare la prima vedere. Trebuie luat in considerare faptul ca utilizarea constanta de diverse creme hidratante, geluri de curatare, lotiuni tonifiante si produse cosmetice decorative are anumite efecte asupra pielii si poate crea o impresie falsa.

Tipul de ten deseori se schimba odata cu varsta, insa o ingrijire adecvata poate mentine pielea in stare buna mult timp. Fiecare tip de ten are caracteristicile sale distincte si necesita produse speciale de ingrijire si protectie.
Lasa un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


*