Omisiuni ale clasificarii traditionale si unele exceptii de la regula

Clasificarea tenului in 3 tipuri principale a fost pentru mult timp o axioma a cosmetologiei si dicta alegerea produselor cosmetice. Dar in ultimul timp, aceasta strategie de ingrijire a pielii a inceput sa fie criticata din ce in ce mai mult.

Imperfectiunea acestei clasificari consta in faptul ca ea nu tine cont de un aspect foarte important si anume de caracteristicile distincte ale procesului de regenerare a pielii. De exemplu, daca vei aplica in permanenta crema grasa pe piele uscata, conform recomadarilor pentru acest tip de ten, celulele moarte se vor lipi si se vor desprinde greu de la suprafata pielii. Cresterea stratului de celule moarte determina aparitia cosurilor si punctelor negre, tenul isi pierde culoarea uniforma. Iar daca vei aplica pe piele grasa numai creme care nu contin grasimi, s-ar putea sa apara deficitul de grasimi necesare pentru mentinerea umiditatii pielii. In consecinta, ramanand in continuare grasa, pielea va deveni deshidratata. Daca vei folosi in exces lotiunile cu alcool, pielea grasa va deveni sensibila si va prezenta simptome caracteristice tenului uscat. Din aceasta cauza oamenii deseori nu-si pot determina tipul de ten.

Trebuie remarcat faptul ca deshidratarea poate afecta orice tip de ten, daca echilibrul de umiditate este perturbat. In majoritatea cazurilor, cauzele acestei probleme sunt: ingrijirea necorespunzatoare, folosirea frecventa a produselor care usuca pielea si expunerea intensa la soare. Semnele de deshidratare includ cojirea pielii, sensibilitatea crescuta, aspectul aspru, aparitia portiunilor de piele uscata. Daca apar simptomele respective, este necesar sa acorzi mai multa atentie hidratarii pielii.

Nu uita ca pielea se schimba nu numai odata cu varsta, dar si cu schimbarea anotimpului. Multe femei observa ca pielea lor este grasa vara, insa uscata si subtire iarna; pe piele normala apar uneori portiuni de piele uscata predispusa la cojire. Odata cu trecerea anilor, pielea aproape intotdeauna devine mai uscata.

Desi, in functie de tipul de ten, exista anumite contraindicatii privind folosirea unor produse cosmetice, aceasta regula are exceptiile ei.

Se stie ca produsele de ingrijire exfoliante nu sunt recomandate persoanelor cu ten uscat si sensibil. Dar daca tenul si-a pierdut culoarea uniforma si prospetimea, expertii recomanda folosirea acestor produse indiferent de tipul de piele.

In mod similar, daca apar semne de deshidratare, pielea trebuie hidratata, chiar daca este grasa.

Dar exista si reguli care trebuie obligatoriu respectate: de exemplu, daca ai un ten uscat, trebuie sa incepi cat mai devreme sa acorzi atentie ingrijirii pielii si sa alegi cu atentie produsele cosmetice, luand in considerare riscul de iritare a pielii. Daca, dimpotriva, ai un ten gras, trebuie sa eviti tot ce poate determina sporirea activitatii glandelor sebacee. Posesoarele norocoase ale tenului normal ar trebui sa aiba grija doar sa nu-i perturbe echilibrul prin fapte necugetate.




Lasa un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


*